Lahjoitettavan summan tulee olla yli 1 euron

Aira Samulin in memoriam FDO ry

Aira Samulin (27.2.1927-23.10.2023)

Aira Samulin kuoli kunnioitettavassa 96 vuoden iässä vain viikko sen jälkeen, kun hänet oli nähty tanssimassa Tanssii Tähtien Kanssa suorassa lähetyksessä Macarenaa onnesta säteilevänä. Pelkästään tämä yksityiskohta kertoo siitä, miten ainutlaatuinen ja ihmeellinen persoona hän oli, ja juuri Airan kohdalla on ymmärrettävää, että hän lähti täältä lähes ”korkkarit jalassa”.

Aira eli todella vaiheikkaan elämän, jonka aikana hän joutui kohtaamaan valtavia menetyksiä ja suuria suruja, mutta myös paljon iloa, riemua ja merkittäviä saavutuksia. Suomalaista tanssikulttuuria Aira muokkasi enemmän kuin yksikään muu yksittäinen henkilö Suomen historiassa.

Vaikka Airan tausta oli stepissä ja kilpatansseissa, oli hänen merkityksensä suurin disco-ja muotitansseissa – kaikessa siinä, mikä näkyi televisiossa, konserteissa, muotinäytöksissä, suurissa yritystapahtumissa ja tietenkin discoissa tai muissa tanssipaikoissa.

1960-luvulta alkaen Aira oli tavallaan tanssin ikkuna suureen maailmaan, sillä hän toi matkoiltaan mukanaan aina viimeisimmät tanssihitit omaan tanssikouluunsa sekä legendaarisiin tanssiviin muotinäytöksiin. 1960-luvulla syntyi tanssiryhmä Rytmikkäät mannekiinit, johon myös FDO:n perustajajäsen Marco Bjurström pääsi mukaan vuonna 1982. Aira ja Rytmikkäät esiintyivät täysille katsomoille niin tavarataloissa, messuilla, kouluissa kuin ravintoloissakin. Tehtiinpä 1980-luvulla jopa Varuskuntakiertueitakin!

Kouluesiintymisten yhteyteen Aira kehitti täysin omanlaisen Mastermover-tanssikilpailumuodon, josta tuli nopeasti iso ilmiö. Joka vuosi yksittäisten osakilpailujen voittajat kerättiin suureen Mastermover-finaalin, joka järjestettiin useampanakin vuonna jopa Helsingin Jäähallissa. Näiden Mastermover-kilpailujen innoittamana Airan poika, Jari Samulin, kehitti järjestelmää eteenpäin ja tutustuttuaan upouuteen kansainväliseen tanssijärjestöön (IDO), alkoi hän järjestää Suomessa Freestyle-tanssin, Breakin ja Electric Boogien (Popping) Suomenmestaruuskilpailuja. Kun mukaan tuli pari vuotta myöhemmin myös Showtanssi, oli pohja vuonna 1989 perustetulle kilpailuyhdistykselle jo vahvana olemassa.

Aira oli tietysti mukana perustamassa Suomen disco- ja showtanssiyhdistystä, joka nykyään tunnetaan nimellä Finnish Dance Organization FDO ry. Vaikka Aira ei koskaan ollut virallisesti FDO-aktiivi, hän on ollut FDO:n kunniajäsen ja kaikki nämä vuodet se FDO-tyylisten tanssien esiäiti, jota ilman koko FDO:ta ja valtakunnallista kilpailutoimintaa tuskin olisi edes olemassa. Vuonna 2013 FDO myönsikin Airalle Dance Award elämäntyöpalkinnon merkittävästä työstä tanssin parissa.

Airan muisto ja energia jatkavat hänen elämäntehtäväänsä ja uskomme, että hän on meille kaikille ikuisesti läsnä.

Airaa muistaen,
FDO ry