Lahjoitettavan summan tulee olla yli 1 euron

Street Dance

Street dance -jaosto

Jaoston tärkein tehtävä on lisätä tietoa katutanssilajeista ja nostaa katutanssikulttuurin arvostusta. Jaosto toimii hallituksen linkkinä sekä tanssikouluihin että lajin harrastajiin. Jaosto pyrkii monipuolisesti kehittämään ja edistämään omaa lajikirjoaan; keskeistä kaikessa kehittämistyössä on moniarvoisuus, lajien traditioiden kunnioittaminen, mutta ennen kaikkea uteliaisuus kaikkeen uuteen ja edelläkävijänä toimiminen sekä rakentava suhtautuminen tuoreisiin ja/tai poikkeaviin näkemyksiin. Jaosto rakentaa erilaisia yhteistyömuotoja tanssikentän toimijoiden kanssa niin kotimaassa kuin ulkomailla. Jaosto toimii myös kanavana, jonne voi esittää kehittämisideoita.

Jaoston puheenjohtaja
Laura Lindstedt, Helsinki
streetdancejaosto.fdo(at)gmail.com

Jaoston jäsenet
Akim Bakhtaoui, Helsinki
Pauliina Finne, Vaasa
Riina Harju, Helsinki
Heikki Hautajoki, Helsinki
Sanaz Hassani, Jyväskylä
Ida Jousmäki, Vaasa
Anna Kuulusa, Tampere
Anni Lämsä, Helsinki
Katri Miettinen, Helsinki


Hip hop

Hip hop tanssin tärkeimmät elementit ovat bounce, isolaatiot, jalkatyöskentely ja lattiatekniikka. Musikaalisuus (rytmiikka, dynaamiikka, nyansit), tanssin monipuolisuus ja omaperäisyys ovat arvostettuja tekijöitä. Tanssijan tulee ilmentää musiikkia hyödyntäen Hip hopin perusteita ja varioiden eri tekniikoita.


House

House on fuusiotanssi, jossa yhdistellään askeleita eri tanssityyleistä, kuten jazz, salsa, steppi, break, capoeira ja afro. Tässä nopeatempoisessa tanssissa on paljon nopeaa jalkatyöskentelyä, mutta tärkeintä on musiikin rytmin tuominen kehoon eli jacking. House on syntynyt saman nimisen musiikkityylin kanssa 80-luvun lopussa Chicagon warehouse-juhlissa, josta musiikkityylin nimikin on peräisin, mutta kehittynyt nykyiseen muotoonsa New Yorkin klubeilla eri kulttuurien vaikutuksessa.


Popping

Popping on 70-luvulla Kaliforniassa (USA) syntynyt funk-musiikkiin tehtävä tanssityyli. Popping perustekniikkan kuuluu lihasten jännittäminen (pop/isku) musiikin tahtiin. Popping tyylissä nähdään kuitenkin myös muita näyttäviä liikkeitä, kuten erilaiset isolaatiot ja liikkumiset. Tekniikan ja liikkeiden lisäksi Poppingissa on tärkeää grooven eli tanssillisuuden harjoitteleminen. Lisäksi Popping, kuten muutkin katutanssityylit, on pohjimmiltaan freestyleen pohjautuvaa. Perusteiden harjoittelun ja hallitsemisen lisäksi kehitetään omia variaatioita musiikin tahtiin tanssien.


Electric boogie

Electric boogielle tyypillistä on terävät sähköiset liikkeet, jotka vaihtuvat liukuen (waves, isolations, robot, pantomine elements, popping, locking, animation, electric shock, walking, puppet, ticking jne.) Suorituksessa arvostetaan illuusioiden synnyttämistä ja yllätyksellisyyttä.


Locking

Funk-tyylinen tanssi, jossa käytetään nopeita lineaarisia käsiliikkeitä (”points”) yhdistettynä näyttävään jalkatyöskentelyyn. On olennaista lukita liikkeet päätekohtiinsa. Tyypillisiä liikkeitä ovat: alphas, skeeter rabbit, which a ways, stop and go’s, scooby doo’s, locking hand shake, scoobot, scoobot hop high kick, guitar, running split, layout jne. Tanssin tulee toteuttaa neljää peruselementtiä: kehon ja lihasten hallinta, ”characterization” eli esittäjän tulee tulla animoiduksi, tanssiminen kaikkiin musiikin ääniin ja elementteihin sekä ”style and grace” eli tyylikkäästi tanssiminen.


Breakdance

Breakdancelle tyypillisiä liikkeitä ovat esim. toprock, uprock, footwork (sixstep, threestep, babyswipe jne.), freeze (babyfreeze, rocksteady/chairfreeze, hollowback, scorpion, west coast freeze), powermoves (flare, windmills, headspins, 99's, turtle, cricket, swipes jne.). Kaikenlainen akrobatia tulee sulauttaa yllä mainittuihin liikkeisiin.


Voguing

Voguing on osa ballroom- kulttuuria, joka on saanut alkunsa 70-luvulla Harlemissa, New Yorkissa, afroamerikkalaisten ja latinoamerikkalaisten LGBTQ+ -yhteisön keskuudessa. Voguingin alla on eri kategorioita kuten runway, old way, new way ja vogue femme. Voguingin alalajit ovat ottaneet vaikutteita mm. muotimaailmasta, Egyptin hieroglyyfeistä ja esimerkiksi taistelulajeista. Old way eli Pop Dip and Spin on tyyleistä vanhin ja siinä näkee eniten vaikutteita sotilaallisista asennoista sekä eri taistelulajeista. New way on kehittynyt old waystä ja mukaan on käsien linjojen lisäksi tullut enemmän akrobatiaa ja venyvyyttä vaativia liikkeitä. Vogue femmessä on viisi elementtiä; hand performance, floor performance, catwalk, duckwalk ja spins’n dips. Runway:ssa imitoidaan mallien kävelyä ja poseerauksia.


Waacking

Waacking sai alkunsa 1970 -luvulla Los Angelesin homoklubeilla, missä köyhät, etnisten ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajat saivat mahdollisuuden vapaaseen itseilmaisuun funk -musiikin tahdittamana. Lajin alkuperäinen nimi ’punking’ tulee halventavasta termistä ’punk’ (suom. mm. arvoton henkilö), jota yritettiin muuttaa positiiviseksi tanssin kautta. Termi ’waacking’ syntyi myöhemmin, kun heteroyhteisöt rakastuivat lajiin mutta eivät kuitenkaan halunneet tulla assosioiduiksi tanssilajin aikaisempaan termiin.

Punking ja waacking on ensimmäistä kertaa tullut laajemmin tunnetuksi Soul Train -TV-ohjelman myötä. 1980 -luvun HIV- sekä Aids -epidemian myötä useimmat alkuperäisistä lajin pioneereista menehtyivät jättäen Viktor Manoelin viimeiseksi lajin edustajaksi. Waackingin uusi nousu alkoi, kun Brian Green alkoi opettaa lajia vuonna 2003, ja lajin vanhimmat edustajat jakoivat tietouttaan uuden sukupolven tanssijoiden kanssa.

Nykyaikana waackigia nähdään paljon koreografioituna, mutta lajin alkuperäisiä konteksteja olivat juurikin freestylet sekä battlet. Lajin keskeisiä arvoja ovatkin yksilöllisyyden juhlistaminen, itseilmaisu, vapaus, tarinankerronta ja dramaattisuus. Lajin ilmaisullisuuteen vaikuttivat mm. 1950 -luvun Hollywoodin mykkäelokuvat sekä Looney Tunes -piirretyt. Käsien liikkeet saivat inspiraationsa kamppailulajeista, kuten japanilaisesta nunchakusta (pamppu, jossa naru yhdistää kaksi puukeppiä).

Perusliike ’waack’ (alkuperäinen kirjoitusasu ’whack’) on käsivarren iskunkaltainen liike, kuten lyötäisiin tai iskettäisiin (eng. whack) jotakin. Liikkeessä ’waack’ olkapää on linjattuna kyynärpään kanssa, sormet koskettavat solisluuta, ja ranne viedään rentoutettuna pään yli koskettamaan lapaluuta. Tämän lisäksi waackingin tekniikkaan kuuluvat ’hair brushes’, punking, käsivarsien linjat, poseeraaminen sekä jalkatekniikka. Kaikkeen liikkeeseen liittyy vahvasti musikaalisuus sekä musiikin rytmin tulkinta.