Lahjoitettavan summan tulee olla yli 1 euron

Tuomarit

Tuomaripolku

FDO ry:n kansallisissa kilpailuissa käytetään 3D-tuomarointijärjestelmää ja tuomarit ovat sitoutuneita noudattamaan FDO:n kilpailusääntöjä.

FDO ry kouluttaa tuomareita vuosittain. Halutessasi tuomariksi, voit edetä tuomaripolkua seuraavanlaisesti:

  1. Peruskoulutus (6-8h), suoritetaan kerran ja saat siitä merkinnän FDO:n ylläpitämään rekisteriin. sis. tuomaroinnin perusteet, 3D-tuomarointijärjestelmän opettelun ja arvioinnin haasteet.
  2. Lajikohtainen tuomariseminaari (2-3h), voidaan suorittaa säännöllisesti ja aina uudestaan. Voit halutessasi osallistua usean eri lajin seminaareihin, vaihtoehtoina PA, Latino Show, Disco ja Street. Tuomariseminaarit antavat mahdollisuuden syventyä lajikohtaiseen tuomarointiin, tuomareiden väliseen verkostoitumiseen sekä oman lajin tuomarityön kehittämiseen. Seminaareja voidaan pitää myös lajeille yhteisesti aiheen ollessa yleisluontoinen. Suositus on käydä tuomariseminaarissa varsinkin, jos edellisestä tuomaroinnista on aikaa tai olet aloitteleva tuomari.
  3. Varjotuomarointi (vähintään yksi (1) kilpailutapahtumapäivä) suoritetaan kerran ja saat siitä merkinnän FDO:n ylläpitämään rekisteriin. Kilpailuvalvoja (KiVa) antaa palautetta tuomaroinnista aidossa kilpailutilanteessa. Varjotuomarointi on hyväksytty, kun siinä toteutuu vähintään yhden päivän kilpailutapahtuman tuomarointi ja KiVan sanallinen arviointi tuomarityöskentelystä.
  4. Ilmoita halukkuudesta tuomaroida tällä lomakkeella ja lähetä se lajijaostolle jaostonnimi.fdo(at)gmail.com. Muistathan, että tuomarin tulee olla jäävitön, eli esteetön (läheisiä sukulaisia, puolisoa tai lapsia ei saa tuomaroida).

Katso tapahtumakalenterista milloin seuraavat koulutukset, seminaarit ja mahdollisuudet varjotuomaroida ovat.

  • FDO:n alaisiin kilpailuihin valitaan enemmistö tuomareista ensisijaisesti koulutettujen ja rekisteriin kirjattujen tuomareiden joukosta, mutta haluamme laajentaa ja kehittää tuomaritoimintaamme, joten pyrimme tuomaan mukaan aina uusia tuomareita sekä oman lajin ydinosaajia.
  • Kerran vuodessa syyskauden alussa lajijaostot ehdottavat nimiä tuomarilistalle, jonka perusteella suunnittelukokouksessa kootaan ehdotukset tuomareista, eli tuomaripaneelit.
  • Lopulliset tuomaripaneelit koostuvat sen mukaan, miten tuomariksi kutsutut ottavat paikan vastaan. Pyrimme vastaamaan siitä, että paneelissa on kattavasti lajiosaamista, maantieteellistä hajontaa sekä myös kansainvälisiä tuomareita.

Palautetta ja kehitysideoita otetaan vastaan osoitteessa: kehitys.fdo@gmail.com


Varjotuomarointi

  • Varjotuomarointiin voi osallistua tuomaripolulla etenemisen myötä sellaiset henkilöt, joilla on aitoa kiinnostusta toimia tuomarina jatkossa.
  • Varjotuomarina toimit kuin oikea tuomari ja saat kokeilla tuomarointia aidossa tilanteessa, jonka jälkeen Kilpailuvalvoja (KiVa) antaa sinulle henkilökohtaista palautetta.
  • Varjotuomarointi ei ole verrannollinen rekisterituomarihakemuksessa tarvittavaan FDO:n alaisen kansallisen kilpailun hyväksyttyyn näyttöön tuomarityöstä MUTTA
  • Uusien tuomareiden valinnassa on eduksi ja suositeltavaa, että sinulla on hyväksytty näyttö kokonaisen kilpailutapahtumapäivän varjotuomaroinnista.
  • Varjotuomarointia voi tehdä omaksi ilokseen myös yleisöstä käsin. Tarvittaessa kysy kilpailuissa jaettavia tuomarointikaavakkeiden harjoituskappaleita kilpailun järjestäjiltä. Tuolloin oma jääviys jossakin sarjassa ei ole este (silloin kyseinen teos vain jätetään kokonaisuudesta arvioimatta).

Katso tapahtumakalenterista milloin seuraavat mahdollisuudet varjotuomaroida ovat ja ilmoittaudu tai kysy lisää osoitteessa: kehitys.fdo(at)gmail.com


Tuomarikoulutus

FDO ry kouluttaa tuomareita vuosittain peruskoulutuksilla ja tuomareiden lajikohtaisilla seminaareilla. Katso tapahtumakalenterista milloin seuraavat koulutukset ovat.

  • Tuomaroinnin peruskoulutukseen voivat osallistua myös tanssijat, valmentajat ja vanhemmat, eli kaikki, jotka haluavat tutustua ja ymmärtää FDO:n alaisissa kilpailuissa käytettävää 3D-tuomarointijärjestelmää.
  • Kerran käytävä Tuomaroinnin peruskoulutus (6-8h) sis. tuomaroinnin perusteet, 3D-tuomarointijärjestelmän opettelun ja arvioinnin haasteet.
  • Tuomariseminaareihin ja varjotuomarointiin voivat osallistua tuomaripolulla etenemisen myötä sellaiset tanssinalan ammattilaiset, joilla on aitoa kiinnostusta toimia tuomarina jatkossa.
  • Lajikohtainen tuomariseminaari (2- 3h), voidaan suorittaa säännöllisesti ja aina uudestaan. Voit halutessasi osallistua usean eri lajin seminaareihin, vaihtoehtoina PA, Latino Show, Disco ja Street. Tuomariseminaarit antavat mahdollisuuden syventyä lajinomaiseen tuomarointiin, tuomareiden verkostoitumiseen sekä oman lajin tuomarityön kehittämiseen. Seminaareja voidaan pitää myös lajeille yhteisesti aiheen ollessa yleisluontoinen. Suositus on käydä tuomariseminaarissa varsinkin, jos edellisestä tuomaroinnista on aikaa tai olet aloitteleva tuomari.
  • Jos edellä mainitut koulutukset pidetään saman viikonlopun aikana, on sinulla mahdollisuus osallistua molempiin koulutuksiin, kuitenkin niin että peruskoulutus ja varjotuomarointi on suoritettuna ennen seminaareja.
  • FDO järjestää aika ajoin myös kaikille avoimia ”Tutustu tuomarointiin” –työpajoja (esim. kilpailujen yhteydessä). Näihin voivat osallistua myös tanssijat, valmentajat ja vanhemmat, eli kaikki, jotka haluavat tutustua ja ymmärtää FDO:n alaisissa kilpailuissa käytettävää 3D-tuomarointijärjestelmää.
  • Kansainvälisten kilpailujen tuomaroinnista kiinnostuneiden kannattaa olla yhteydessä joko omaan lajijaostoon tai toimisto(at)fdo.fi

Tuomarirekisteri

FDO otti 1.1.2015 käyttöön tuomarirekisterin, jonka tarkoituksena on pitää yllä listausta sellaisista henkilöistä, joilla on

  • tuomarointiin riittävä tanssin asiantuntemus JA
  • FDO:n tuomarikoulutuksessa (6-8h) hankittu pätevyys JA
  • vähintään yhden FDO:n alaisen, kansallisen kilpailun hyväksytty näyttö tuomarityöstä (ei varjotuomarointi) JA
  • halu jatkaa tuomarityötä jatkossa.

Ylläolevat kriteerit täyttävä henkilö voi hakea pääsyä tuomarirekisteriin. Rekisterissä olevat tuomarit nauttivat korkeampaa tuomaripalkkaa kuin rekisteriin kirjaamattomat. FDO:n alaisiin kilpailuihin valitaan tuomareita ensisijaisesti koulutettujen, rekisteriin kirjattujen tuomareiden joukosta. Rekisterissä pysyäkseen tuomarin on joko tuomaroitava FDO:n alaisessa kilpailussa (ja osallistuttava tuomaroinnin yhteydessä järjestettävään tuomaripalaveriin) tai osallistuttava tuomariseminaariin vähintään neljän vuoden välein.

Pitkän tuomarikokemuksen hyväksilukeminen:
Tuomari voi korvata tuomarikoulutuksen tuomarointikokemuksella, mikäli hän on toiminut tuomarina vähintään viidessä FDO:n alaisessa kilpailussa.

Rekisteriin haetaan sähköpostilla. Kerro viestissä seuraavat tiedot:

Nimi ja syntymäaika

  • Puhelinnumero ja sähköpostiosoite
  • Lajit, joita olet pätevä tuomaroimaan
  • Kilpailut, joissa olet toiminut tuomarina
  • Milloin ja missä osallistuit tuomarikoulutukseen / haetko listalle pitkän tuomarikokemuksen perusteella

Hakemukset on lähetettävä osoitteeseen toimisto(at)fdo.fi. Hallitus käsittelee hakemukset kerran vuodessa syyskauden alussa ja lisää tiedot rekisteriin. Korotettua palkkaa ei makseta takautuvasti. FDO ry pidättää oikeuden muutoksiin rekisterissä. FDO ry on oikeutettu tarkastamaan hakijan antamien tietojen oikeellisuuden sekä mahdollisten väärinkäytösten ilmetessä poistamaan henkilön rekisteristä.

Rekisterituomaritlista 28112023

Tuomaripalkka

Rekisteriin kirjattu tuomari 200 eur
Rekisteriin kirjaamaton tuomari 150 eur
Kansainvälinen IDO-tuomari 200 eur

Kansainväliset IDO-tuomarit

IDO rekisterituomarit tammikuu 2024

Kansainväliseksi tuomariksi voidaan kouluttautua IDO:n koulutusten kautta.
Kysy lisätietoa koulutuksista Toimistolta, toimisto(at)fdo.fi