Performing Arts

Performing Arts -jaosto

Jaosto toimii hallituksen linkkinä sekä tanssikouluihin että lajin harrastajiin. Jaosto pyrkii monipuolisesti kehittämään ja edistämään omaa lajiaan; keskeistä kaikessa kehittämistyössä on moniarvoisuus, lajin traditioiden kunnioittaminen, mutta ennen kaikkea uteliaisuus kaikkeen uuteen ja edelläkävijänä toimiminen sekä rakentava suhtautuminen tuoreisiin ja/tai poikkeaviin näkemyksiin. Jaosto rakentaa erilaisia yhteistyömuotoja tanssikentän toimijoiden kanssa niin kotimaassa kuin ulkomailla. Jaosto toimii myös tanssinopettajien ja koreografien kanavana, jonne voi esittää kehittämisideoita.

Jaoston puheenjohtaja
Anitra Ahtola, Espoo
performingartsjaosto.fdo(at)gmail.com

Jaoston jäsenet
Tanja Huotari, Helsinki
Pasi Mäkelä, Helsinki
Jonna Suokas, Oulu
Asta Hartikainen, Oulu
Leea Hamari, Tornio
Nikke Nikulainen, Vantaa
Josephina Chelelgo, Tampere
Marco Bjurström, Helsinki
Suvi Nieminen, Turku


Showtanssi

Showtanssissa voidaan esittää mitä tahansa tanssin lajia tai niiden yhdistelmiä omalla persoonallisella tavalla (esim. moderni, jazz, klassinen baletti, vakiotanssit, etniset tanssit, kansantanssit, karakteeritanssit). Showtanssissa pyritään kokonaisuuteen jossa liike, tunnetilat, puvut, ilmiasu ja musiikki tukevat toisiaan ja joiden avulla katsojalle luodaan ja kerrotaan tarinaa.

Esitykseen voidaan lisätä teatraalisia elementtejä, kuten lavastusta tai asusteita vahvistamaan teoksen kokonaiskuvaa. Showtanssi käsitteenä on todella laajaa ja antaakin koreografeille ja tanssijoille lukuisia erilaisia mahdollisuuksia kekseliäisiin ratkaisuihin, näyttäviin elementteihin ja vahvojen tunnetilojen luomiseen.


Nykytanssi

Nykytanssi hakee monipuolisesti eri keinoja ilmaisulliseen tanssiin. Improvisaatiolla ja oman luovuuden hyödyntämisellä on tärkeä osa nykytanssissa joka jo alunperinkin kehittyi tarpeesta luoda uutta liikekieltä ja estetiikkaa baletin rinnalle. Nykytanssi on tyylimuotona "sateenvarjolaji", jonka alle mahtuu useita erilaisia suuntauksia ja joka ottaa vaikutteita niin muusta tanssista kuin taiteestakin.

Nykytanssissa voidaan pyrkiä esim tekemään liikkeet mahdollisimman luonnollisissa kaarissa ja pienellä voiman käytöllä, mutta toisaalta ilmaisun vaatiessa myös niiden tekemiseen vaadittava voiman annetaan näkyä. Nykytanssissa voidaan hakea ilmaisullista laajuutta sallimalla myös "rumien" ja vaikkapa kömpelöltä näyttävien liikkeiden hyödyntäminen. Maan vetovoiman vaikutus liikkeisiin tehdään näkyväksi painottomuuden illuusioon pyrkivästä baletista poiketen.


Jazztanssi

Jazztanssi on vauhdikas, rytmiseltä vaihtelultaan vivahteikas ja tilassa paljon liikkuva laji. Jazztanssi ottaa vaikutteita muun muassa nykytanssista ja baletista. Lajille tunnusomaista on liikkeen rytminen vaihtelu ja ”isolation” eli eriyttäminen, jossa kehonosia pyritään liikuttamaan toisistaan riippumatta.

Jazztanssia on kautta aikojen käytetty hyvin paljon musiikkiteattereiden koreografioissa ja sitä yhdistellään muiden nykytanssimuotojen kanssa Lajina jazztanssi on showtanssia enemmän "pelkkää" liikettä, mutta toki esitystä saa teemoittaa parhaaksi näkemällään tavalla.